Heeft u zich al eens de vraag gesteld hoeveel 'light' frisdranken u per dag drinkt ? Met "light" frisdranken bedoelen we voornamelijk de frisdranken waar aspartaam is toegevoegd.  Terwijl u denkt dat u een gezondere variant aan het drinken bent, is het tegenovergestelde vaak waar.

Het product aspartaam, de suikervervanger in uw frisdrank, is namelijk veel minder gezond dat men commercieel doet uitschijnen. Sterker, het is zelfs ronduit ongezond!

 

 

Meerdere onderzoeken tonen immers aan dat aspartaam de oorzaak kan zijn van leukemie en de kans op lymfoom kan verhogen. Het kankerverwekkend effect zou mogelijk te maken hebben met de methanol in aspartaam, die in het lichaam wordt omgezet in formaldehyde en vervolgens in mierezuur.

Bij overvloedig gebruik zijn volgende klachten vaak direct merkbaar : Hoofdpijn of migraine, hartkloppingen, misselijkheid en/of epileptische aanval. Op langere termijn werd vastgesteld dat aspartaamgebruikers last hebben van vermoeidheid, depressie, blindheid, verminderde intelligentie, verschijnselen van MS en allerlei vormen van kanker. De toxines die aspartaam in het lichaam produceren zouden dan weer een rechtstreeks verband hebben met de vorming van hardnekkige vetcellen die bij vrouwen cellulitis veroorzaken of versterken.

M.a.w. wie nog cola-light of aanverwanten drinkt is goed gek en speelt mijn zijn of haar gezondheid.

Bestaat er dan een gezondere variant ?

TagatesseToch wel. Bij Be Delicious raden we aan om Tagatose te gebruiken.  Tagatose is een natuurlijke suiker uit melk, waarin het in zeer minieme dosis voorkomt. Het is een linksdraaiende suiker, met een zoetkracht van 92 percent van gewone suiker. Het heeft nagenoeg geen invloed op de suikerspiegel in het bloed en kan dus een zegen zijn voor diabeten.

Tagatose wordt gemaakt uit lactose, of melksuiker via een scheikundig proces. In een eerste stap wordt de lactose gehydroliseerd tot glucose en galactose. In de tweede stap wordt de galactose door isomerisatie omgezet in D-tagatose door het toevoegen van calcium hydroxide. De D-tagatose wordt dan gezuiverd door demineralisatie en chromatografie. Het uiteindelijke product is dan voor meer dan 99 percent zuiver.

De smaak is zeer neutraal, net gewone suiker. Ook als losse suikervervanger gedraagt het zich net als gewone kristalsuiker.

Tagatose is als 'Tagatesse' via Lignavita bij Be Delicious te koop in een handige dispencer voor bij de koffie of in grote verpakkingen van 500gr voor de lekkere zoetigheid in uw dagelijkse keukenbereidingen.